blank_53
fftv
Сряда, 06 Юни 2018 14:46

Ана-Мария на първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско

Оценете
(1 глас)
Ана-Мария Ана-Мария

Ана-Мария ще бъде специален гост-изпълнител на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско. Певицата ще вземе участие на събитието на 30 юни.

Ана-Мария Трайкова е изпълнителка на шопски, тракийски и авторски песни на фолклорна основа. Родена е в село Панчарево край София.

Едва на 5 години Ана-Мария е вече запалена по музиката. Талантът ѝ е забелязан веднага и тя става част от Протокола на българските правителства до 1985 г.

Още от малка става част от визитката на България. Наричат я „малката певица на президента Тодор Живков“. Пяла е пред Михаил Горбачов, Франсоа Митеран, Фидел Кастро и др. Партнира на баба си Мира в песни и разкази, по които народният артист Никола Анастасов създава уникалните си спектакли за Шопската фолклорна област.

През 1976-1977 г. Ана-Мария прави първите си записи в Българското национално радио – „Шопски народни песни“. През 1979 г. участва в Асамблеята и движението „Знаме на мира“.

В периода 1976–1984 г. е солист на ансамбъл „Изворче“ към Двореца на децата под диригентството на Михаил Букурещлиев и на Държавен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

Учи и завършва музикалното училище в Широка лъка в класа на Стефка Кушлева. Тя получава скъп подарък от преподавателката си — песента „Мама Златина учеше“.

Приета e в Национален ансамбъл „Филип Кутев“ без изпит по желание на комисията, поради двете първи международни награди, с които се прибира от Лондон месец по-рано.

След завършване на музикалното си образование се насочва и към световната сцена. По време на турнето й във Франция е забелязана от президента на френска музикалната компания, с която концертира по света и до днес. Съвместно с турска музикална компания записва своя авторска песен – „Обич майчина“.

Партнира си успешно с Ку-ку бенд, Берковската духова музика, Иво Папазов - Ибряма, Николина Чакърдъкова и много други. Участвала е в популярния женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Тази година направи премиера на новата си песен – „София, мамо, София“ в ефира на Фен Фолк ТВ.

Фестивал „Фолклорна магия“ ще се проведе от 29 юни до 1 юли в Градски парк, Банско.

Прочетена 3183 пъти