blank_53
fftv
Понеделник, 04 Юни 2018 15:25

Янка Рупкина и Илиян Йорданов с участие на първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско

Оценете
(0 гласа)
Янка Рупкина и Илиян Йорданов Янка Рупкина и Илиян Йорданов

Янка Рупкина и Илиян Йорданов ще излязат на сцената на първото издание на Националния фолклорен фестивал за народно творчество "Фолклорна магия". Двамата изпълнители ще вземат участие на откриването на събитието на 29 юни.

Янка Рупкина е сред най-обичаните народни певици. Тя изпълнява блестящо песни от странджанската фолклорна област. Световната си известност тя дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Рупкина запява народни песни от малка, а на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ.

В много от записите на Янка Рупкина се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Тя осъществява много модерни фолклорни проекти с трио „Спешен случай“, с Димитър Пенев и Теодосий Спасов.

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

За вокалното си майсторство Рупкина е удостоена с много награди, сред които са: първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад през 1961 г., първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис през 1967 г., а през 1973 получава награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава, както и през 2007 г. печели награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас и много други.

Янка Рупкина записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът и? „Керанка“, който посвещава на майка иси, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“.

От няколко години насам дуетната половинка на Янка Рупкина е новото попълнение на Diapason Records – Илиян Йорданов.

Фолклорният изпълнител израства в музикално семейство и запява още от дете. Потомък е на легендарния народен певец Павел Сираков. От малък започва да слуша творбите му като взаимства най-вече от хумористичните му песни. Част от тях са: „Кацнал бръмбар на трънка“, „С кол е баба врата запиняла“ и „Дедото и бабата“, която реализира като своя първи професионален музикален запис. Илиян Йорданов участва в десетки конкурси, фестивали и събори за народно творчество, като печели много награди. Изнасял е концерти, както у нас, така и в Англия, Германия, Македония и други държави.

През 2015 г. се запознава с обичаната Янка Рупкина и заедно участват във фолклорния конкурс „Атлиманска огърлица“ в гр. Китен, където печелят първо място. Оттогава с народната певица изнасят съвместни концерти.

Фестивал „Фолклорна магия“ ще се проведе от 29 юни до 1 юли в Градски парк, Банско.

Прочетена 2557 пъти